تاثیر تکنولوژی در طراحی داخلی و هوشمندسازی منازل | خانه هوشمند
خانه هوشمند، اصطلاحی در معماری و طراحی داخلی و بیانگر نقش و اثر تکنولوژی در سبک زندگی و نوع طراحی و معماری خانهها است. مانند دیگر بخشهای زندگی که متاثر از تکنولوژی و پیشرفت آن دچار تغییرات زیادی شده، معماری داخلی خانهها هم با استفاده از تکنولوژی و آثار آن تفاوت زیادی با گذشته پیدا کرده است. امروزه زیباسازی تنها هدف طراحی داخلی نیست و در معماری خانهها تلاش میشود که حداقل فضا، حداکثر کاربرد را داشته باشد و این کاربرد مطابق با نیازهای روز باشد. در ادامه این بار در خشت اول به بررسی این مبحث، جزئیات و چگونگی استفاده از آن در طراحی داخلی میپردازیم.
خانه هوشمند چیست؟
یکی از سبکهای جدید طراحی داخلی ساختمانی، سبک طراحی خانه هوشمند است. در این سبک طراحی داخلی از تکنولوژی استفاده میشود و با کمک آن زندگی در خانه راحتتر میشود. البته تکنولوژی سالها است که در طراحی داخلی استفاده میشود. این ابزار سالهای زیادی است که برای مدلسازی قبل از شروع به چیدمان و طراحی، بررسی دقیق فضاها و نیاز آنها و داشتن یک طرح کلی برای چیدمان و دکوراسیون خانه استفاده میشود. در چند سال اخیر اما نوع استفاده از تکنولوژی در طراحی داخلی تغییر پیدا کرده و ابزارهای تکنولوژی علاوه بر هدف اصلی یعنی طراحی فضایی زیباتر با هدف کاربردیتر کردن فضا هم مورد استفاده قرار میگیرند.
تکنولوژی امروزی در طراحی داخلی به طراحی و ساخت خانه هوشمند منجر میشود که در آن همه چیز با کمک پلتفرم یا نرمافزارها کنترل میشود و افرادی که در آن خانه زندگی میکنند، توانایی کنترل بخش زیادی از فعالیتهای خانه مانند کم و زیاد کردن سیستم گرمایشی و سرمایشی، خاموش و روشن کردن چراغها و… را دارند. این تکنولوژی و سبک در طراحی داخلی هر چند جدید اما کاربردی است و امروزه با استقبال زیادی مواجه شده است.
ویژگی و مشخصات خانههای هوشمند
از ویژگیها و مشخصات طراحی به سبک خانه هوشمند میتوان به استفاده از فناوریهای روز در معماری داخلی خانه اشاره کرد. ساختمانهایی که از فناوری در طراحی آنها استفاده میشود، امکان داشتن ویژگیهای مختلفی را دارند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- به کار بردن سیستمهای هوشمند و قابل کنترل سرمایشی و گرمایشی در طراحی داخلی
- زمانبندی ورود نور طبیعی یا شروع نورپردازی با نور لامپ و چراغ در خانه
- تنظیم سیستمهای صوتی حتی از راه دور
- تنظیم سیستمهای حفاظتی خانه
- کنترل ساختمان از نظر ایمنی و امنیت
- جلوگیری از هدر رفت انرژی در خانه و استفاده از حداقل انرژی برای بیشترین کاربرد
نقش هوشمندسازی خانهها در معماری داخلی
در فرآیند هوشمندسازی ساختمانها یا طراحی و ساخت خانه هوشمند، عوامل مختلفی تاثیرگذار هستند. در واقع هوشمندسازی همه خانهها به یک شکل انجام نمیشود و نکات مختلفی در انتخاب نوع هوشمندسازی و ابزارهای مناسب این کار تاثیرگذار است که از جمله آنها میتوان به نیاز و سلیقه کارفرما اشاره کرد. گاهیاوقات معماری ساختمان به گونهای است که استفاده از سیستمهای هوشمند در آن چندان کاربردی نیست، در چنین شرایطی اگر کارفرما اصراری به هوشمندسازی نداشته باشد، امکان عدم انجام این کار وجود دارد.
همچنین طراحی خانههای هوشمند در معماری داخلی انجام میشود تا نیازهای اعضای خانواده به سادهترین شکل ممکن برطرف شوند. بنابراین مهمترین تاثیر هوشمندسازی در معماری داخلی ساختمانی را میتوان تغییر جهت و ماهیت دکوراسیون داخلی از انجام کارهایی برای زیبا کردن محیط به انجام کارهایی برای راحتی زندگی و آرامش بیشتر اشاره کرد. اگر سیستم هوشمندسازی ساختمانی به درستی انجام شود حتی در قیمت خانه هم تاثیرگذار بوده و آن را چندین برابر میکند.
در طراحی خانههای هوشمند باید به چه نکاتی توجه کرد؟
با توجه به نقش و اهمیت طراحی خانه هوشمند در معماری داخلی و افزایش استفاده از این سبک در طراحی ساختمانی، آشنایی با برخی نکات در طراحی و استفاده از این سبک اهمیت زیادی دارد. از جمله این نکات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراحی داخلی چه به سبک هوشمند و چه در دیگر سبکها باید به گونهای باشد که نیازهای تمام اعضای خانواده را برطرف کند.
- در این سبک طراحی باید به بودجه مالک هم توجه شود و تلاش شود طراحی به گونهای انجام شود که طرح نهایی هماهنگ با بودجه باشد.
- اشراف کامل به تجهیزات مورد نیاز در هوشمندسازی و تطابق دادن آنها با امکانات و قابلیتهای ساختمان یکی دیگر از موضوعات مهم در هوشمندسازی ساختمانها است.
- استفاده از تجهیزات سنتی معماری در کنار تجهیزات هوشمند و تاثیر استفاده همزمان آنها در معماری داخلی از دیگر نکاتی است که برای هوشمندسازی اصولی ساختمانها باید به آن توجه کرد.
[irp posts=”5978″ ]
متریال و مصالح مورد نیاز برای طراحی خانههای هوشمند
در معماری داخلی به سبک خانه هوشمند هم مانند دیگر انواع معماری و طراحی دکوراسیون داخلی استفاده از متریال و مصالح مناسب حرف اول را میزند. در این سبک معماری اما نوع مصالح متفاوت با مصالح رایج و شناخته شده در طراحی داخلی یا ساختمانسازی است. در سبک سنتی طراحی داخلی زمانی که صحبت از انجام این کار میشود اولین مصالحی که به ذهن میرسد، مبلمان، لوازم دکوراتیو، مصالحی مانند رنگ،کاغذ دیواری, پوستر, آجر، سیمان و… هستند اما در طراحی هوشمند معماری مصالح و متریال چیزهایی هستند که تکنولوژی در آنها قابل مشاهده است. برای مثال تجهیزات کامپیوتری کنترل سیستم گرمایشی و سرمایشی از جمله مصالحی هستند که در طراحی ساختمانهای هوشمند به کار گرفته میشوند.
انواع سیستمهای هوشمندسازی ساختمانها
همانطور که گفته شد نوع مصالح در ساخت و طراحی خانه هوشمند با طراحی داخلی به سبک سنتی متفاوت است. در طراحی خانههای هوشمند از سیستمهای هوشمندسازی استفاده میشود که انواع مختلفی دارند. بعضی از این سیستمها در معماری تمام قسمتهای خانه تاثیرگذار هستند و برخی دیگر صرفا معماری یک یا دو بخش را تغییر میدهند. از انواع سیستمهایی که برای هوشمندسازی خانهها کاربردی هستند، موارد زیر را میتوان نام برد:
- سیستم کنترل مرکزی، یکی از پرمصرفترین سیستمها در طراحی خانههای هوشمند است. در این سیستم قسمتهای مختلف ساختمان توسط یک کنترل از راه دور هدایت میشوند و فرمانها با کمک ابزاری خاص به آنها داده میشود. برای مثال یک سیستم کلی برای روشن و خاموش کردن چراغها، کم و زیاد کردن شوفاژ یا کولر، باز و بسته کردن آب و حتی تمیز کردن خانه از طریق جاروهای هوشمند تنظیم میشود.
- سیستم مانیتورینگ مرکزی، دیگر سیستمی است که برای هوشمندسازی ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد. این سیستم هم مجموعهای از نرمافزارها و سختافزارها است که با نصب در بخشهای مختلف خانه، امکان کنترل از راه دور با مشاهده قسمتهای مختلف را فراهم کند. این سیستم به خصوص برای ایمنی ساختمانها بسیار کاربردی است.
- یکی دیگر از سیستمهای کاربردی در طراحی خانه هوشمند، سیستم مدیریت سازه است. در این سیستم نه تنها امنیت و کنترل تجهیزات بخشهای مختلف خانه، بلکه انرژی موجود در خانه هم کنترل میشود. برای مثال میتوان در این سیستم بخشی را تعریف کرد که روشنایی خانه را در روز صرفا به نور خورشید محدود و در شب بسته به میزان تاریکی تنظیم کند.
نمونه خدمات سیستمها در هوشمندسازی خانه
مواردی که در ادامه خواهیم گفت، از مهمترین خدماتی هستند که سیستمهای هوشمندسازی ساختمان در خانهها ارائه میکنند. این موارد عبارتند از:
- روشن و خاموش کردن چراغهای داخل و خارج از ساختمان براساس برنامهای از پیش تعیین شده در سیستم کنترل مرکزی یا مانیتورینگ یا بر اساس میزان روشنایی در سیستم مدیریت ساختمان
- باز و بسته کردن پرده ها طبق برنامه
- سیستم اطفا حریق و زمان به کار افتادن آن
- سیستم دزدگیر و جزئیات کاری آن
- سیستم کنترل گرمایش و سرمایش داخل ساختمان بر اساس دمای بیرون
- کنترل پریزهای برق به صورت قطع جریان زمانی که چیزی به آنها متصل نیست
- هوشمندسازی قفل ساختمان به وسیله شناسایی با اثر انگشت، کارت، تصویر چهره و…
- تنظیم سیستم آبیاری برای خانه هوشمند جهت صرفه جویی در مصرف آب
- مدیریت پارکینگ و هدایت خودرو در محل مناسب
- سیستم مراقبت از تاسیسات مانند بررسی جریان برق در سیمها، نشت گاز یا آب در لوله کشیها
- سیستم مخصوص استفاده از گوشی یا کامپیوتر به جای کلیدهای برق و….
هوشمندسازی خانهها؛ موضوعی ضروری در معماری امروزی
تا همین چند سال پیش هدف طراحی داخلی صرفا زیبا کردن فضای داخل خانه بود اما امروزه این کار در اولویتهای بعدی قرار دارد و پیش از آن تلاش میشود که فضای داخلی خانه به محیطی ایمن، آرامش بخش و کاربردی از هر نظر تبدیل شود و سپس به مبحث زیبایی در آن رسیدگی میشود. با کمک تکنولوژی و استفاده از نگرش خانه هوشمند در معماری، خانههای امروزی مصرف انرژی کمتری دارند و هزینههای ساخت و طراحی آنها هم نسبت به گذشته کاهش چشمگیری داشته است. همانطور که در این مطلب گفته شد، هوشمندسازی معماری داخلی مبحثی مهم و ضروری است و علاوه بر متخصصین حوزه معماری، افراد عادی هم باید با آن آشنایی داشته باشند.
دیدگاهتان را بنویسید